Aloittelijan vinkit järjestelmäkameralla kuvaamiseen

Aloittaessasi valokuvaamista järjestelmäkameralla, sinun tulisi tietää ainakin mitä tarkoitetaan valotuksella, polttovälillä, tarkennuksella sekä valaistuksella ja sommittelulla. Valotus esimerkiksi tarkoittaa valon päästämistä kameran kennolle. Alkuun pääseminen voi tuntua vaikealta, mutta hankittuasi lisää tietoa ja kokeiltuasi tämän teoriatiedon siirtämistä käytäntöön, alat pikkuhiljaa huomata, kuinka esimerkiksi ISO-herkkyyden säätäminen toimii omassa kamerassasi. Kokeile rohkeasti ja ota runsaasti kuvia erilaisista kohteista sekä erilaisissa olosuhteissa.

ISO

Kameran ISO-herkkyys kuvaa kameran kennon valoherkkyyttä. ISO-herkkyyden ollessa suuri, kamerassa oleva kennokin on herkkä. Jos taas ISO-herkkyys on pieni, esiintyy kuvassa huomattavasti vähemmän esimerkiksi rakeisuutta. Säätäessäsi ISO-herkkyyttä pyrit siis tasapainottelemaan kuvanlaadun sekä valoherkkyyden välimaastossa. Jos valoa on käytettävissä ainoastaan vähän, joudut käyttämään herkkää ISO-lukua. Tämä puolestaan johtaa siihen, että kuvistasi tulee helposti rakeisia.
Jos kuvaat ulkona ja sää on joko pilvinen tai kirkas, sinun kannattaa käyttää ISO-herkkyyttä ISO50-ISO400. Jos taas kuvaat hämärässä tai sisätiloissa, käytä ISO-arvoa ISO400-ISO1600. Jos olosuhteet ovat erittäin hämärät tai muutoin vaikeat, kokeile käyttää ISO-arvoa ISO1600-ISO3200. Vielä tätäkin huonommissa olosuhteissa voit kokeilla käyttää arvoa ISO3200 tai enemmän, mutta kuvistasi tulee todennäköisesti melko huonolaatuisia.

Aukko

Aukolla tarkoitetaan valokuvauksen yhteydessä linssin sisällä olevaa aukkoa. Aukon kokoa säätelemällä säädellään samalla kennolle pääsevän valon määrää. Aina ei kuitenkaan kannata kuvata suurimmalla mahdollisella aukolla, vaikka näin äkkiseltään saattaisitkin ajatella, että mahdollisimman suuri määrä valoa olisi hyvä juttu kaikissa tilanteissa. Joissakin tilanteissa nimittäin aukon koolla on vaikutusta myös syvyysterävyyteen ja suurikokoinen aukko vähentää tätä terävyyttä kuvassa. Säätäessäsi kameran aukkoa tasapainoilet siis valon määrän sekä kuvan syvyysterävyyden välimaastossa. Mahdollisimman pienellä aukolla kuvattaessa kuvan syvyysterävyys on mahdollisimman hyvä, mutta mitä suuremmalla aukolla kuvaat, sitä pienemmäksi kuvan syvyysterävyys muuttuu.
Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos kuvaat ihmistä käyttäen suurta aukkoa, näkyy valokuvassa terävänä ainoastaan kyseinen ihminen, mutta kuvan taustasta tulee sumea. Jos kuvaat samoissa olosuhteissa saman ihmisen käyttäen pientä aukkoa, tulee taustastakin terävä. Aloittelijan kannattaa ottaa huomioon, että puhuttaessa aukon koosta, koko suurenee, numeron pienentyessä ja päinvastoin.

Valotusaika

Valotusajan toinen nimitys on suljinaika. Tämä tarkoittaa sitä aikaa, jonka suljin on avoinna. Muuttaessasi valotusaikaa tasapainoilet valon runsauden sekä terävän kuvan välimaastossa. Terävimmät otokset syntyvät mahdollisimman lyhyellä valotusajalla, mutta koska tästä johtuen valon määrä on pieni, on kuvattaessa käytettävä joko tietynlaista aukkoa tai tietynlaista ISO-arvoa riittävän valon saamiseksi kuvaan.
Valotusajalla voi kikkailla ja se on joissakin tilanteissa erinomainen tehokeino. Jos esimerkiksi heität vettä ilmaan ja haluat ”vangita” tämän hetken valokuvaan, tulee sinun käyttää kuvatessasi erittäin lyhyttä valotusaikaa. Liikkeen tuntua kuvaan saadaan käyttämällä pitkää valotusaikaa. Tämä voi olla käyttökelpoinen keino esimerkiksi kuvatessasi virtaavaa vettä. Jos käytät pitkää valotusaikaa, joudut todennäköisesti käyttämään myös alustaa, ettei kamera pääse heilahtamaan ottaessasi kuvaa. Kuvanvakain voi olla toinen apuväline sellaisessa tilanteessa, jossa valotusaika on maksimissaan 1/30 sekuntia, mutta kun mennään yli 1/60 sekunnin valotusaikaan, on lähes mahdotonta ottaa hyviä kuvia ilman jalustaa.

Polttoväli ja muita tärkeitä ominaisuuksia

Polttovälillä tarkoitetaan objektiivin pituutta ja tarkennuksella viitataan kameran syvyystarkkuuteen. Valaistus voi olla keinovaloa tai luonnonvaloa tai näiden yhdistelmä. Lisäksi valo voi tulla edestä, sivulta tai takaa. Sommittelu on aloittelevalle kuvaajalle kenties vaikein perusvalokuvauksen osa-alueista, mutta tässäkin asiassa pätee sanonta että harjoitus tekee mestarin. Älä lannistu, vaikka ensimmäiset otoksesi olisivatkin kaukana siitä mitä olit toivonut ja kuvitellut – kukaan ei ole taitava valokuvaaja syntyessään, vaan hyväksi valokuvaajaksi kehittyminen vaatii runsaan määrän määrätietoista työtä!